
Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Ξανθίππη – Αργυρώ Κουτσούκου MD MSc εξηγεί και συμβουλεύει.
Μεσοθεραπεία
Η μεσοθεραπεία είναι μέθοδος με την οποία εγχύονται στο εσωτερικό του δέρματος ουσίες, που ανάλογα με τις ιδιότητές τους μπορούν να διορθώσουν προβλήματα, να αναστρέψουν ή να επιβραδύνουν τις φθορές και γενικά να βελτιώσουν την ποιότητα του δέρματος.
Η σύγχρονη Αισθητική Δερματολογία έχει στη διάθεσή της μία πλειάδα από σύγχρονα πρωτόκολλα μεσοθεραπειών, τα οποία επιλέγονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος.
Έτσι λοιπόν, με τις κατάλληλες μεσοθεραπείες μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη σφιγηλότητα στο δέρμα και να του προσφέρουμε σύσφιγξη. Δηλαδή να διορθώσουμε την χαλάρωση και να συμβάλλουμε στην στήριξη και την ανόρθωσή του. Μπορούμε να ενισχύσουμε την συγκράτηση ύδατος και συνεπώς να εξασφαλίσουμε λάμψη και φρεσκάδα. Μπορούμε να αναστρέψουμε οξειδωτικές διεργασίες. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δυσχρωμίες. Μπορούμε να βελτιώσουμε στα μάτια μαύρους κύκλους και σακούλες. Στο σώμα ειδικές μεσοθεραπείες μπορούν να μειώσουν την κυτταρίτιδα και την εναπόθεση λίπους, να απαλύνουν τις ραβδώσεις (ραγάδες). Στα μαλλιά σύγχρονες μεσοθεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν από ενισχυτικά έως και θεραπευτικά.
Οι μεσοθεραπείες εφαρμόζονται στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο ντεκολτέ, στα μάτια. Στο σώμα. Στα μαλλιά.
Ενημερωθείτε για τη μεσοθεραπεία εδώ
Χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές
Τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές είναι παθολογικές ουλές που οφείλονται σε υπέρμετρη αντίδραση του δέρματος μετά από τραυματισμό του. Χαρακτηρίζονται από έντονο πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου στο σημείο του τραύματος.
Οι υπερτροφικές ουλές εμφανίζουν μεν μία υπερανάπτυξη, αλλά γενικά δεν εκτείνονται έξω από τα όρια του αρχικού τραύματος. Έχουν γενικά καλύτερη πρόγνωση, καθώς υπάρχουν πιθανότητες υποχώρησης 12 με 18 μήνες μετά την εμφάνισή τους.
Αντίθετα τα χηλοειδή τείνουν να επεκτείνονται αρκετά εκτός ορίων και να δίνουν την εικόνα μιας ανεξέλεγκτης και άναρχης επούλωσης. Δεν υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου, αντιθέτως μπορεί να αυξάνουν σε μέγεθος.
Και οι δύο κατηγορίες μπορεί να εμφανίζουν πόνο, κνησμό (φαγούρα), λειτουργική δυσκολία (όπως δυσκολία στην κίνηση, όταν βρίσκονται σε σημείο που κινείται), ενώ μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση.
Ενημερωθείτε για τα χηλοειδή και τις υπερτροφικές ουλές εδώ
Φθειρίαση
Οι φθείρες (ψείρες) είναι μικροσκοπικά έντομα που παρασιτούν στις τρίχες και το δέρμα των ανθρώπων, απομυζούν αίμα και προκαλούν κνησμό. Υπάρχουν τρεις τύποι φθείρας που παρασιτούν στον άνθρωπο: η φθείρα της κεφαλής, η φθείρα του σώματος και η φθείρα του εφηβαίου (του τριχώματος των γεννητικών οργάνων).
Η φθείρα του σώματος εμφανίζεται σε συνθήκες πλημμελούς υγιεινής (π.χ. σε αστέγους, σε επαφή με ακάθαρτα κλινοσκεπάσματα) και είναι πιο σπάνια στις μέρες μας, λόγω της βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου. Η φθείρα του εφηβαίου μεταδίδεται κυρίως με σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει. Η φθείρα της κεφαλής είναι η πιο συχνή, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, λόγω του συγχρωτισμού τους.
Ενημερωθείτε για την φθειρίαση εδώ
Αντιηλιακή προστασία
Για μας τους ανθρώπους ο ήλιος δεν αποτελεί μια απλή πηγή φωτός, αλλά είναι σημαντικός σε πολλές μεταβολικές διεργασίες μας, ενώ αποδεδειγμένα παίζει σπουδαίο ρόλο στην ρύθμιση της διάθεσής μας. Ωστόσο το ίδιο απο δεδειγμένες είναι και οι βλαπτικές συνέπειες των ακτίνων UV, που προκαλούν από ηλιακό έγκαυμα και φωτογήρανση, μέχρι ποικίλες φωτοδερματοπάθειες και δερματική καρκινογένεση.
Ως εκ τούτου η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις κρίσιμες ώρες, τα προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ και φυσικά τα σωστά αντιηλιακά είναι τα όπλα μας ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ακ τίνες UV.
Ενημερωθείτε για την αντιηλιακή προστασία εδώ
Έκζεμα χεριών
Το έκζεμα των χεριών είναι μία από τις πιο συχνές μορφές δερματίτιδας, κυρίως σε ανθρώπους που ασχολούνται με νερά, όπως είναι οι νοικοκυρές, οι μαμάδες με μωρά, οι καθαριστές/καθαρίστριες, οι κομμωτές/κομμώτριες κ.ά.
Το έκζεμα των χεριών χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, κνησμό, οίδημα, περιοχές με φυσαλίδες ή διαβρώσεις, ενώ, όταν χρονίσει, εμφανίζεται με πάχυνση του δέρματος και ρωγμές.
Ενημερωθείτε για το έκζεμα χεριών εδώ